Závitky z platýza obložené zeleninou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 50 g Kopr čerstvý
 - 700 g Platýz - filety
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Okurka salátová
 - 4 špetka Sůl
 - 4 špetka Pepř černý mletý
 - 4 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 406 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 148 mg
 - Draslík 1531.2 mg
 - Vláknina 6662 mg
 - Vitamín A 6662 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Platýza opláchneme a usušíme na utěrce, pak osolíme, opepříme a zakapeme šťávou vymačkanou z jednoho citronu.
 - 
                                2
Ve vroucí vodě spaříme rajčata. Oloupeme z nich slupku, rozpůlíme je a odstraníme z nich semínka. Dužninu nakrájíme na kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno a promícháme s kostičkami rajčat. Kostičky rajčat naklademe na plátky ryby a spíchneme je párátkem. Necháme závitky v chladničce vychladit.
 - 
                                3
Oloupeme okurky, rozpůlíme je a vydlabeme semínka. Nakrájíme okurky na tenké plátky. Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                4
Na pánvi necháme rozehřát máslo, vhodíme na něj nasekanou šalotku a počkáme, dokud nezesklovatí. Pak k ní přidáme okurky a podusíme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a zalijeme vínem a polovinou smetany. Nadrobno nasekáme kopr a polovinu jeho množství přidáme k okurkám. Přikryjeme poklicí a 5 minut dusíme.
 - 
                                5
Na podušenou zeleninu poklademe rybí závitky, přikryjeme hrnec poklicí a dusíme 10 minut. Pak vyjmeme závitky a přidáme do hrnce zbytek ušlehané smetany a zbytek kopru.
 - 
                                6
Závitky naservírujeme, obložíme okurkami.