Chleby s tuňákovým dresinkem a hovězím masem
Suroviny
- 250 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 80 g Salát hlávkový
 - 350 g Tuňák v oleji
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Šalotka
 - 0.5 ks Chilli paprička
 - 1 ks Karotka
 - 1 ks Cibule červená
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 3 špetka Sůl mořská
 - 4 plátek Chléb slunečnicový
 - 17 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Majonéza
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 544 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 98.3 mg
 - Draslík 749.7 mg
 - Vláknina 5612.4 mg
 - Vitamín A 5612.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.6 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme čerstvý kopr, část drobných lístků odložíme na ozdobu, ostatní drobně pokrájíme. 8 listů hlávkového červeného (nebo zeleného) salátu omyjeme, vodu setřepeme a dáme je do misky. Posypeme je 2-3 špetkami soli, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s pokrájeným koprem. Omytá zralá rajčata nakrájíme na plátky a posypeme je bílým pepřem. Očistíme a omyjeme mladou karotku, kterou podélně nakrájíme na struhadle na dlouhé tenké plátky.
 - 
                                2
Hovězí roštěnec omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme na proužky, silné asi 5 mm. V pánvi si rozpálíme olivový olej a maso zprudka orestujeme asi 30-50 sekund z každé strany dozlatova. Poté ho podle chuti osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a vyjmeme z oleje.
 - 
                                3
4 plátky slunečnicového chleba potřeme tuňákovým dresinkem. Na něj položíme proužky hovězího masa, ozdobíme mrkví, rajčaty, snítky kopru a podáváme.
 - 
                                4
Tuňákový dresink:
 - 
                                5
Kousky tuňáka z konzervy scedíme a bez nálevu ho dáme do hluboké mísy. Omyjeme petrželovou nať a bazalku. Lístky otrháme a přidáme k tuňáku. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a polovinu pokrájíme na nudličky. Šalotku a malou červenou cibuli pokrájíme na menší kousky a přidáme s chilli k tuňáku. Doložíme 2 drobně pokrájená sušená rajčata, 1 lžíci lahůdkové smetany, 1 lžíci majonézy Hellmanns, 2 lžíce extra olivového oleje, citronovou šťávu, mořskou sůl, pepř a vše rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti dosolíme, případně přimícháme 1-2 špetky cukru.