Risotto s pečeným vepřovým kolenem, lilkem a cibulí
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 135 g Sýr Parmezán
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Ocet vinný
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 5 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Lilek
 - 1 ks Vepřové koleno
 - 6 ks Rajčata sušená sterilovaná
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Vývar zeleninový
 - 1 dl Víno bílé
 - 1 dl Voda pitná
 - 1 balení Rýže Arborio
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 978 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 70 g
 - Sodík 1726 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 21.5 mg
 - Draslík 3134.7 mg
 - Vláknina 31035.3 mg
 - Vitamín A 31035.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 193.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné, vykostěné a omyté vepřové koleno osušíme a potřeme olivovým olejem. Rozkrájíme ho na menší kusy, které osolíme, posypeme černým pepřem a pepřem 4 barev, kmínem a dáme ho do pekáče. K masu přilijeme 1 dl vody a dáme ho do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme ho 30 minut, poté ho zakryjeme alobalem. Omytý celý lilek a očištěné cibule ve slupce zabalíme do alobalu a položíme je do pekáče k masu. Snížíme teplotu a vše pečeme při 180°C přibližně 60 minut. Upečené maso a lilek s cibulemi necháme chvilku vychladnout, maso pokrájíme na malé kousky a dáme ho i s výpekem do misky. Cibule oloupeme a spolu s neoloupaným lilkem je pokrájíme na malé kousky a přidáme k masu. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. Na nudličky nakrájíme sušená rajčata a s petrželkou je doložíme k masu. Vše promícháme, dochutíme případně solí i pepřem, přimícháme olivový olej a několik kapek octa. Připravenou směs rozdělíme na poloviny. Jednu část dáme do pekáče, který vrátíme do teplé trouby. Druhou část si necháme k dochucení risotta.
 - 
                                2
Příprava risotta: Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4-5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Musíme dát hlavně pozor, aby se nám nepřipálila. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aróma po vínu, přilijeme 1,5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1,5 dl vývaru a špetku soli. Vývar musí rýži jen pokrýt. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí. Tento italský způsob vaření trvá přibližně 15-20 minut.
 - 
                                3
Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmezánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Poté do risotta přimícháme odloženou masovou směs na dochucení. Rozdělíme ho na talíře, do středu každé porce dáme teplou masovou směs (z trouby), rýži pokapeme extra olivovým olejem, posypeme parmazánem a hned podáváme.