Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 80 g Petržel kořen
 - 125 g Protlak rajčatový
 - 800 g Telecí kližka
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Rajčata
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno červené
 - 0.5 l Vývar telecí
 - 0.5 dl Olej olivový extra panenský
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 117 g
 - Sodík 668 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 165 mg
 - Draslík 1273.4 mg
 - Vláknina 19095.3 mg
 - Vitamín A 19095.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.
 - 
                                3
Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.
 - 
                                4
Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.