Losos s bazalkovým ragú
Suroviny
- 30 g Bazalka
 - 50 g Brambory
 - 50 g Fazole bílé
 - 30 g Mrkev kořen
 - 30 g Celer řapíkatý
 - 30 g Cuketa
 - 150 ml Vývar drůbeží
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.75 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Losos - filety
 - 2 ks Rozmarýn čerstvý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 605 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 174 mg
 - Draslík 1404.1 mg
 - Vláknina 8748 mg
 - Vitamín A 8748 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pastu opláchneme lístky bazalky, oloupeme česnek a nakrájíme na kousky. Bazalku s česnekem dáme do mixéru, osolíme, opepříme, vlijeme olej a rozmixujeme.
 - 
                                2
Na ragú si přes noc v 0,75 l vody namočíme fazole, druhý den je osolíme (třetina dávky soli), uvaříme do měkka a slijeme.
 - 
                                3
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v 0,75 l vody osolené třetinou dávky soli uvaříme do měkka a slijeme.
 - 
                                4
Očištěný řapíkatý celer a oloupanou mrkev nakrájíme na kostičky a blanšírujeme ve zbylé dávce vody se zbytkem soli. Poté necháme okapat.
 - 
                                5
Cuketu opláchneme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                6
Drůbeží vývar přivedeme do varu, vložíme do něj okapané fazole, mrkev s celerem a provaříme. Poté přimícháme cuketu, okapané brambory. Na závěr vmícháme bazalkovou pastu, máslo a stáhneme z ohně.
 - 
                                7
Porce lososa připravujeme i s kůží. Rybu osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji restujeme po obou stranách. K lososu přidáme oloupaný, rozdrcený česnek a opláchnuté větvičky rozmarýnu. Po usmažení stáhneme lososa z ohně a necháme dojít.
 - 
                                8
Servírujeme bazalkové ragú, na které položíme porci lososa.