Telecí bujon se sýrovými nudlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Nudle vaječné
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Rukola
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Řeřicha
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 959 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 218 g
  • Sodík 697 mg
  • Bílkoviny 75 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 348 mg
  • Draslík 1365.3 mg
  • Vláknina 19536.3 mg
  • Vitamín A 19536.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé bylinky - petržel, kopr, rukolu, řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Sýr Ementál jemně nastrouháme a obalíme v něm středně tenké nudle.

  • 3

    V hrnci rozpálíme máslo a obalené nudle krátce opečeme za stálého promíchávání dozlatova.

  • 4

    Připravíme česnekové máslo: měkké máslo utřeme do pěny se solí, přidáme k němu prolisovaný česnek a dobře směs vymícháme.

  • 5

    V pánvi na rozpuštěném česnekovém másle bylinky krátce podusíme, pak je zalijeme 1 litrem telecího bujonu a přivedeme k varu. Bylinky krátce povaříme (3 - 5 minut) a polévku dochutíme solí. Pak horký telecí bujon s bylinkami opatrně nalijeme na opečené nudle, promícháme a necháme 5-6 minut dojít bez bez vaření a podáváme.

  • 6

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 7

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 8

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 9

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 10

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 11

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu