Polévka ze sladkovodních ryb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Candát obecný
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 200 g Pstruh
  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 500 g Hrachové lusky
  • 500 ml Víno bílé
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Petržel kořen
  • 8 ks Pepř bílý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.2 kg Rybí odřezky
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 764 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 273 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 41 mg
  • Draslík 1537.5 mg
  • Vláknina 67046.2 mg
  • Vitamín A 67046.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 204.8 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odřezky z ryb propláchneme na sítu dokud z nich neteče úplně čistá voda. Oloupeme šalotku a nasekáme ji nadrobno. Mrkev, petržel a celer omyjeme, oškrábeme a pokrájíme na kostičky.

  • 2

    V kastrolu rozpustíme máslo a vložíme na něj rybí odřezky. Dusíme je a přidáme k nim pokrájenou zeleninu včetně cibule. Dál přidáme bobkový list, tymián, bílý pepř a petrželovou nať. Dusíme a zalijeme vínem. Přilijeme vodu a 20 minut vaříme. Během vaření sbíráme z povrchu pěnu. Cedník vyložíme gázou a rybí vývar přes něj přecedíme. Vše necháme na sítu dobře okapat. Odpaříme vývar z původního množství na 1 litr.

  • 3

    Přichystáme vložku do polévky. Z pórku oddělíme kořenovu část a zelené zvadlé listy. Očistíme mrkev, z lusků hrášky odkrájíme oba konce. Omyjeme zeleninu. Pórek s mrkví rozkrájíme na tenká kolečka, cibuli rozporcujeme na kostičky. Pokrájenou zeleninu povaříme a zchladíme studenou vodou.

  • 4

    Pstruha a candáta nakrájíme na plátky, které dobře omyjeme a osušíme. Osolíme, zakapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kousky o velikosti jednoho sousta. Pak zeleninu a rybí kousky vložíme do vývaru a vaříme 5 minut, dokud nezměknou.

  • 5

    Nakonec děrovanou naběračkou zeleninu s rybami vyjmeme a rozdělíme do hlubokých talířů. Vše zalijeme vývarem a podáváme.

Komentáře k receptu