Jahodové kremrole
Suroviny
- 100 g Jahody zahradní
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 450 g Cukr krupice
 - 430 g Mouka pšeničná hladká
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 8 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Cukr vanilka
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 121 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 168.6 mg
 - Draslík 78.2 mg
 - Vláknina 400 mg
 - Vitamín A 400 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na kremrole si musíme připravit dva druhy těst, ze kterých si připravíme domácí listové těsto.
 - 
                                2
Na přípravu prvního těsta si dáme do mísy 130 g hladké mouky a změklé máslo (250 g), 1/2 lžičky soli, asi 0.5 vody a rukou těsto dobře uhněteme. Utvoříme si máslovou kostku, kterou zabalíme do fólie a dáme ji do chladničky ztuhnout.
 - 
                                3
Druhé těsto: na vál si nasypeme 300 g hladké mouky, uděláme si důlek a dáme do něj 2 žloutky, lžíci octa, 0.5 -1 dl vody. Pomoci rukou a vidličky ingredience spojíme a pomalu přiléváme smetanu, kterou do těsta zapracujeme. Pak rukama uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na čtverec, doprostřed dáme první máslové těsto. Okraje druhého těsta přeložíme přes sebe, rozválíme a znovu přeložíme. Takto celkem budeme překládat 4 x, až nám vznikne vláčné hladké listové těsto. Utvoříme si z něj obdélník, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky odpočinout na 2 hodiny.
 - 
                                4
Listové těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 3 mm a nakrájíme z něj proužky široké 3 cm. Tyto proužky navíjíme na kovové trubičky, které jsme si namočili do mírně osolené vody. Proužky těsta musíme navinout tak, aby se okraje překrývaly alespoň 2 - 3 mm. Trubičky poklademe na plech, který jsme opláchli vodou a potřeme je rozšlehaným mírně osoleným žloutkem. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 200°C přibližně 10 - 15 minut dozlatova.
 - 
                                5
Vychladlé kremrole sundáme opatrně z kovových trubiček a plníme je jahodovou pěnou.
 - 
                                6
Jahodová pěna: v míse, kterou jsme si dali do hrnce s horkou vodou (vodní lázeň), budeme šlehat 8 bílků v tuhý sníh, do kterého zašleháme krupicový cukr. Když nám sníh začne houstnout přimícháme do něj pomalu rozmixované čerstvé jahody.
 - 
                                7
Sníh by měl mít hustou, ale lehkou konzistenci. Sníh dáme do plnícího sáčku se stříkacím nástavcem a kremrole naplníme.
 - 
                                8
Kremrole posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.