Oříškový dort s čokoládovu polevou a praženými ořechy
Suroviny
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 140 g Cukr moučkový
 - 140 g Ořechy lískové
 - 100 g Strouhanka
 - 150 g Poleva čokoládová
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 100 g Ořechy lískové pražené
 - 100 g Cukr moučkový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 100 g Ořechy lískové pražené
 - 7 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 7 ks Vaječný bílek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 4 polévková lžíce Smetana čerstvá ke šlehání
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 196 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 483.8 mg
 - Draslík 455.5 mg
 - Vláknina 9190 mg
 - Vitamín A 9190 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 7.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cukr prosejeme, smícháme se žloutky a vanilkou a důkladně utřeme. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanku a mleté ořechy.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém - v nerezové misce si umícháme smetanu se žloutky a cukrem. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a za stálého šlehání necháme zhoustnout. Do vychladlého krému vmícháme utřené máslo a přidáme strouhané ořechy.
 - 
                                4
Upečený korpus na dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, naplníme krémem, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a dozdobíme praženými oříšky.