Rumovo-mandlový čokoládový dort
Suroviny
- 250 g Mandle
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 160 g Mouka polohrubá
 - 125 g Cukr moučkový
 - 115 g Čokoláda na vaření
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 0.5 kávová lžička Kokosová smetana
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
 - 1 polévková lžíce Marmeláda meruňková
 - 1 polévková lžíce Olej stolní
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2.5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 98.8 mg
 - Draslík 221.6 mg
 - Vláknina 5629.3 mg
 - Vitamín A 5629.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky rozklepneme vejce a přilijeme k nim dvě lžíce rumu. Kuchyňským šlehačem je ušleháme do pěny. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a přidáme je do ušlehané vaječné pěny. Znovu šleháme ještě asi dvě minuty. Do misky vsypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a kakaový prášek. Promísíme, odebereme polovinu mouky a vmícháme ji do vaječné hmoty. Pak vsypeme i zbylou mouku a přidáme také mandle, 32 mandlí si předtím oddělíme na ozdobu hotového dortu.
 - 
                                2
Připravíme si dortovou formu o průměru 28 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dort vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Pak korpus vyjmeme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Dvakrát ho vodorovně rozřízneme nožem, zchlazeným ve studené vodě.
 - 
                                3
Připravíme si krém. K pudinkovému prášku přidáme cukr, zalijeme mlékem a vaříme. Mícháme a necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo, kuchyňským robotem ho ušleháme do pěny a vlijeme k němu uvařený pudink. Krémem pomažeme dva díly dortového korpusu a naskládáme je na sebe, vrchní, třetí díl, necháme bez krému. Tři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku s hubičkou. Vrchní část dortu pomažeme meruňkovou marmeládou a uložíme ho na 30 minut do chladničky.
 - 
                                4
Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnku rozlámeme čokoládu, přidáme k ní kokosovou smetanu a olej. Vložíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni necháme rozpouštět. Pak hotovou polevou potřeme vychladlý dort. Krémem z cukrářského sáčku naneseme na dort spirálu a poklademe na něj pro ozdobu 32 upražených mandlí, které jsme si nechali stranou. Opět dort uložíme na 30 minut do chladničky.