Dort s průhledným karamelem
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
 - 20 g Tuk
 - 180 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 250 g Cukr moučkový
 - 60 g Mandle plátky
 - 395 g Čokoláda hořká
 - 160 g Rozinky tmavé
 - 200 ml Voda pitná
 - 100 ml Likér pomerančový
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 ks Pomeranče
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
 - 2 polévková lžíce Kokosová smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 41 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 81.3 mg
 - Draslík 162.9 mg
 - Vláknina 3592.5 mg
 - Vitamín A 3592.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky vlijeme pomerančový likér a namočíme do něj rozinky minimálně na 30 minut. Do další misky vložíme změklé máslo a přidáme k němu moučkový a vanilkový cukr. Kuchyňským šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost je ušleháme do pěny. Přikápneme vanilkovou esenci a přidáme špetku soli. Postupně zašleháváme jedno vejce po druhém dohladka.
 - 
                                2
Do misky vsypeme mouku a prášek do pečiva, promícháme. Po částech přidáváme mouku k vaječné hmotě a robotem opět zašleháváme. Přisypeme rozinky nasáklé likérem a vmícháme je do těsta. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Vymažeme ji tukem a vyložíme pečicím papírem. Boky formy obložíme alobalem. Vlijeme do formy těsto. Předehřejeme si troubu na 190°C. Vsuneme naplněnou formu do trouby a pečeme celkem 25 minut.
 - 
                                3
Hotový korpus dortu vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme na čtyři kulaté pláty. V misce si smícháme pomerančovou šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů s pomerančovým likérem a vrchní plochy jednotlivých plátů šťávou potřeme.
 - 
                                4
Do menšího hrnku si rozlámeme čokoládu a přilijeme kokosovou smetanu. Vložíme do většího hrnku s vodou a postavíme na plotnu. Na mírném ohni ve vodní lázni necháme rozpustit a vymícháme dohladka. Horní část jednoho z plátů potom pomažeme dvěma lžícemi vzniklé polevy a zasypeme třetinou mandlových lupínků. Položíme na něj druhý plát a také ten pomažeme dvěma lžícemi polevy a posypeme třetinou mandlových lupínků. Zakryjeme třetím plátem a zopakujeme s ním stejný postup. Poslední čtvrtý plát nepoléváme ani nesypeme. Do menšího hrnku vložíme marmeládu a ve vodní lázni ji rozehřejeme. Prohřátou marmeládou potřeme čtvrtý plát korpusu a polijeme zbytkem polevy. Polevou natřeme i boky korpusu.
 - 
                                5
Připravíme si karamel. Plech vyložíme pečicím papírem a dáme si ho stranou. Na pánvičku nasypeme cukr krupici a přidáme jednu lžíci vody. Zahříváme na mírném ohni. V okamžiku, kdy karamel začne
 - 
                                6
hnědnout, vlijeme ho na připravený plech a uhladíme. Až ztuhne, rozlámeme ho na střepy a zdobíme s ním dort.