Polévka čočková se švestkami
Suroviny
- 375 g Čočka jedlá
 - 100 g Houby sušené
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 400 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Polévkové koření
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 8 ks Švestky sušené vypeckované
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 653 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 84 g
 - Cholesterol 61.8 mg
 - Draslík 1856.2 mg
 - Vláknina 64508 mg
 - Vitamín A 64508 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 136.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vsypeme čočku a zalijeme vodou. Přisypeme houby, usušené švestky a přilijeme zeleninový vývar. Lehce osolíme, vhodíme dovnitř dva bobkové listy a vaříme, dokud čočka nezměkne. Mezitím co se vaří čočka, přichystáme si jíšku.
 - 
                                2
Nadrobno si nasekáme cibuli a na másle ji v kastrolu osmahneme. Přidáme k ní oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Lehce zasypeme moukou a přilijeme mléko. Promícháme a vlijeme ještě smetanu, stále mícháme, aby se neutvořily žmolky. Vlijeme k čočce. Nakonec ještě povaříme a podle uvážení dochutíme polévkovým kořením, pepřem, případně cukrem. Nakonec přidáme i ocet, ale až za chvíli a opatrně, aby se nám polévka nesrazila.