Špenátový nářez se šunkovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Šunka dušená
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Zakysaná smetana
 - 1 kg Špenát mražený
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1045 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 634 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 490.3 mg
 - Draslík 125.3 mg
 - Vláknina 683.6 mg
 - Vitamín A 683.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mražený špenát necháme rozmrazit. V misce si dobře rozšleháme smetanu s vejci, moukou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut odstát. Poté smetanu promícháme se špenátem a nalijeme ji do formy. Formu kulatého (prstencového tvaru), která má uprostřed otvor, vytřeme máslem (2 lžíce) a vysypeme strouhankou. Posadíme ji na síťku do většího hrnce s 1-2 l vody, hrnec zakryjeme pokrývkou a v páře nářez vaříme 30-45 minut do zatuhnutí.
 - 
                                2
Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pak si v rendlíku rozpálíme máslo a šunku osmažíme dorůžova. Přimícháme mouku, krátce osmažíme a za stálého míchání přlijeme sladkou i kysanou smetanu. Mouku musíme rozmíchat úplně dohladka. Pomalu vaříme asi 10-12 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Uvařený špenátový nářez vyklopíme na velkou mísu, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce). Do středu nalijeme šunkovou omáčku a ihned servírujeme.