Nemíchaná švestková povidla
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1520 kcal
 - Sacharidy 387 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 387 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1889 mg
 - Vláknina 33600 mg
 - Vitamín A 33600 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 114 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé, omyté a vypeckované švestky dáme do nízkého širokého hrnce. Posypeme cukrem, zalijeme octem, dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme celou noc v hrnci. Následovně postavíme na sporák a bez míchání přivedeme k varu. Švestky vaříme hodinu na prudkém ohni, poté oheň snížíme a pomalu necháme na mírném ohni probublávat dalších 5 hodin.
 - 
                                2
Povidla stáhneme ze sporáku, promícháme a ještě horká naplníme do sklenek, které ihned zavíčkujeme. Naskládáme je do sterilizačního hrnce s vodou a sterilizujeme 15 minut. Vyndáme je z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladném, tmavém místě.