Americký čokoládový dort
Suroviny
- 175 g Margarín
 - 90 g Čokoláda na vaření
 - 300 g Cukr třtinový
 - 300 g Mouka pšeničná hladká
 - 400 g Cukr krupice
 - 175 ml Voda pitná
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
 - Sacharidy 99 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 244 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 90.3 mg
 - Draslík 113.7 mg
 - Vláknina 1147.2 mg
 - Vitamín A 1147.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čokoládu s vodou za stálého míchání rozpustíme. Vychladíme. V míse ušleháme změklý tuk a cukr. Přidáme celá vejce a znovu šleháme.
 - 
                                2
Zašleháme i měkkou čokoládu. Smícháme mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vmícháme do základu s čokoládou. Když se všechno pravidelně promíchá, přidáme vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
 - 
                                3
Směs rozdělíme do 3 koláčových forem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C, až směs nabude, je pružná a začíná se uvolňovat od formy.
 - 
                                4
Dorty vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Připravíme americkou polevu: v žáruvzdorné nádobě smícháme všechny přísady. Nádobu dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme elektrickou metlou asi 12 minut, až je směs bílá, hustá a drží špičky.
 - 
                                6
Polovinu polevy použijeme na spojení tří vrstev, pak potřeme zbytkem polevy povrch i strany dortu. Vidličkou vytvarujeme na polevě špičky.