Jogurtový dort s ostružinami
Suroviny
- 500 g Jogurt bílý
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 180 g Cukr krupice
 - 60 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Cukr moučkový
 - 200 g Ostružiny
 - 60 g Poleva čokoládová bílá
 - 20 g Želatina
 - 50 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 84 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 260.2 mg
 - Draslík 323 mg
 - Vláknina 6597 mg
 - Vitamín A 6597 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo (50 g) v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka, promícháme. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170°C teplotě pečeme 35 minut.
 - 
                                2
Příprava krému: do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme želatinu, kterou necháme 5-10 minut namočenou. Potom ji za stálého míchání povaříme skoro do bodu varu a stáhneme z ohně. Jogurt v misce smícháme s cukrem a 60 g ostružin. Přilijeme horkou želatinu. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a přimícháme ji do jogurtu.
 - 
                                3
Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Následovně ho vyklopíme z dortové formy, kterou vymažeme olejem, posypeme cukrem. Korpus vrátíme zpátky do formy. Poté korpus potřeme připravenou náplní, vložíme na 4 hodiny do lednice vychladnout a zatuhnout.
 - 
                                4
Nakonec sundáme dortovou formu, povrch dortu ozdobíme ostružinami, polijeme čokoládovou polevou. Ostrým nožem namočeným v horké vodě, krájíme na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých mělkých talířích.