Salát z exotického ovoce se zmrzlinou
Suroviny
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 300 g Zmrzlina vanilková
 - 60 ml Víno Saké
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 50 ml Čaj citrusový
 - 4 ks Kiwi
 - 10 ks Liči
 - 2 ks Jablka
 - 3 dl Voda pitná
 - 1 kg Meloun vodní
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Sirup javorový
 - 3 polévková lžíce Sezam - semena
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 52 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 119 g
 - Cholesterol 67.8 mg
 - Draslík 1274 mg
 - Vláknina 19964.7 mg
 - Vitamín A 19964.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 366.6 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrůlku přivedeme vodu k varu. Zmenšíme oheň, do vody přidáme med, citrónovou šťávu, čaj, víno saké a opět přivedeme k varu. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Meloun překrojíme, podélně nakrájíme na pásy, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kiwi oloupeme, nakrájíme na tenké pásky. Liči, spolu s jablky oloupeme, liči vypeckujeme, jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejné kousky.
 - 
                                3
Meloun, kiwi, liči, jablka dáme do vhodné misky a promícháme. Sezamové semínka opražíme na suché pánvi a přimícháme do salátu. Všechno ovoce přelijeme vychladlou šťávou, promícháme a necháme celou noc marinovat. Po dobu marinovaní salát občas promícháme.
 - 
                                4
Těsně před podáváním salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře anebo do salátových misek. Ke každé položíme kopeček vanilkové zmrzliny, ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.