Štramberské uši se šlehačkou
Suroviny
- 10 g Hřebíček
 - 700 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 450 g Cukr moučkový
 - 400 g Med včelí
 - 150 g Hera
 - 350 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 40 g Cukr vanilka
 - 300 g Jahody zahradní
 - 100 g Poleva čokoládová
 - 3 kávová lžička Soda jedlá
 - 4 ks Badyán
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Skořice mletá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 78 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 45.5 mg
 - Draslík 43.7 mg
 - Vláknina 2402.9 mg
 - Vitamín A 2402.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hřebíček spolu s badyánem pomeleme ve mlýnku na koření, vložíme do misky a promícháme s mletou skořicí. Přidáme prosátou mouku, cukr a jedlou sodu, opět smícháme. Nakonec rozklepneme vejce, vložíme med a ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme ho a vložíme na dva dny do lednice odpočívat.
 - 
                                2
Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozválíme na velký tenký plát. Vykrajujeme z něj placičky o průměru 10 - 12 cm. Pokládáme je na tukem důkladně vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních po dobu 10 - 12 minut. Upečené placičky ihned (ještě teplé) tvarujeme do tvaru uší a necháme vychladnout. Potom je vložíme do vhodné nádoby, kterou uzavřeme a necháme 6 - 7 dní odležet.
 - 
                                3
Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme na tuhou šlehačku. Naplníme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou, nastříkáme šlehačku z jednoho konce do uší. Poté vložíme jahodu a opět nastříkáme šlehačku. Uší plníme až do spotřebování šlehačky, jahod a uší.
 - 
                                4
Takto naplněné uši naaranžujeme na jednotlivé talíře. Každou porci ještě polijeme čokoládovou polevou a podáváme.