Neslazený mošt z čerstvých švestek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 1 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 785 mg
 - Vláknina 14000 mg
 - Vitamín A 14000 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.5 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C. Mezitím občas promícháme. Poté prolisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal.
 - 
                                2
Přecedíme přes plátno nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Rozlijeme do lahví a převážeme dvojitým celofánem. Lahve urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Mošt vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na studeném a temném místě.