Králík na černo s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Švestky
  • 50 g Perník
  • 50 g Slanina vepřová
  • 150 g Chřest bílý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 400 ml Víno bílé
  • 100 ml Olej olivový extra panenský
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Králík
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1187 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 709 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 253.5 mg
  • Draslík 1314.6 mg
  • Vláknina 11888.8 mg
  • Vitamín A 11888.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Králíka naporcujeme, stehna oddělíme a hřbet vykostíme, pokapeme olejem a dáme odležet do chladničky. Stehna nařízneme na několika místech a do naříznutých míst vložíme špek. Stehna potřeme solí a pepřem.

  • 2

    Na pánvi rozpálíme olej a stehna ze všech stran lehce opečeme. Maso dáme stranou a na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Po třech minutách přilijeme víno a po dalších dvou přidáme švestky. Směsí zalijeme stehna a dáme do ledničky 24 hodin marinovat.

  • 3

    Druhý den stehna vyndáme a dáme péct na 90 minut při teplotě 140 °C. Maso ze hřbetu osolíme, opepříme a dáme opéct na másle. Hřbet následně obalíme v nastrouhaném perníku, dáme na minutku ještě opékat na pánev, kam přidáme i na větší kusy pokrájený chřest. Na závěr jen rozložíme na talíř, přidáme králičí stehno a posypeme petrželkou.

Komentáře k receptu