Pikantní houbový salát
Suroviny
- 200 g Hrášek
 - 50 g Hrozinky
 - 250 g Chřest bílý
 - 200 g Květák
 - 10 g Sůl
 - 4 g Pepř černý mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 600 g Žampiony čerstvé
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 150 g Cibulka jarní
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 40 g Máta
 - 5 g Koriandr čerstvý
 - 10 g Petržel kudrnka
 - 80 ml Olej olivový
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 30 ml Protlak rajčatový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 771 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 992.2 mg
 - Vláknina 13514.9 mg
 - Vitamín A 13514.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrozinky sultánky zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut namáčet.
 - 
                                2
Na velké pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme koriandr, sůl, pepř a opékáme ještě 2 minuty. Zalijeme vínem, vložíme pytlíček s kořením a povaříme, dokud se tekutina zpoloviny nevypaří. Přidáme rozpůlené žampiony, citronovou šťávu, zakryjeme a na mírném ohni podusíme 5 minut.
 - 
                                3
Sterilovaná rajčata rozmixujeme, z pánve vyjmeme žampiony a na sítu necháme vykapat, do pánve vlijeme rozmixovaná rajčata. Přidáme ještě protlak a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstraníme pytlík s kořením, vrátíme žampiony, přidáme slité hrozinky a prohřejeme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout přes noc v lednici.
 - 
                                4
Před podáváním necháme půl hodiny v pokojové teplotě a zatím uvaříme zeleninu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme hrášek, jarní cibulku, špičky chřestu a nejmenší růžičky květáku. Vše povaříme 2 minuty. Slijeme, ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.
 - 
                                5
V míse zalijeme zeleninu vinným octem a olejem a vmícháme houbovou směs. Podáváme ozdobené nasekanou mátou.