Pečená dýně se sýrem a bylinkami
Suroviny
- 20 g Sýr Parmezán
 - 150 g Strouhanka
 - 20 g Sýr Gruyére
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pažitka
 - 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Šalotka
 - 1 kg Dýně
 - 0.12 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej dýňový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 852 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 8.9 mg
 - Draslík 1049.5 mg
 - Vláknina 4553.3 mg
 - Vitamín A 4553.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.4 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nadrobno pokrájíme šalotku, lístky z 1 snítky tymiánu, 3 snítky koriandru a pažitku. Dále nastrouháme sýry parmezán a gruyère. Dýni o váze 1 kg oloupeme, rozpůlíme, vybereme měkký střed se semeny a dužinu nakrájíme na klínky silné asi 1 cm. Klínky pak osolíme mořskou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem.
 - 
                                2
Na pánev s rozehřátými 4 lžícemi olivového oleje vyskládáme dýni a asi 6 minut ji opékáme až mírně změkne a na povrchu zkaramelizuje. Takto upravenou dýni přendáme do zapékací mísy, kde ji pokapeme olejem z dýňových semen.
 - 
                                3
Na pánvi s 1 lžící olivového oleje necháme zesklovatět šalotku, sejmeme s ohně a necháme vychladnout. Potom přisypeme strouhanku, nasekané bylinky, oba druhy sýrů a podle potřeby ještě přidáme trochu olivového oleje. Touto směsí pak posypeme dýni, mírně přitlačíme a zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme dozlatova maximálně 5 minut, nebo můžeme zapéci pod grilem.
 - 
                                4
Pečenou dýni rozdělíme na talíře a servírujeme, pokrm můžeme doplnit salátem.