Vařený rýžový nákyp s karamelizovanými jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 18 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 440.2 mg
 - Draslík 159.8 mg
 - Vláknina 5200 mg
 - Vitamín A 5200 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve vyšším kastrolu s nepřilnavým povrchem svaříme mléko se šlehačkou a vanilkovým luskem, a pak na 10 minut odstavíme. Potom vrátíme na oheň, přidáme rýži a pomalu ji za občasného promíchání vaříme asi 20 minut, až se téměř všechna tekutina vsákne a rýže je měkká. Vanilkový lusk vyjmeme.
 - 
                                2
V misce utřeme žloutky se 150 g krupicového cukru, žloutkovou pěnu pak opatrně vmícháme do rýže a zahříváme asi 5 minut. Když rýže zhoustne, odstavíme ji, necháme mírně zchladnout a vmícháme calvados.
 - 
                                3
Jablka oloupeme a vykrajovátkem na meloun z nich vytváříme kuličky.
 - 
                                4
Zbytek krupicového cukru se lžící vody zahříváme v silnostěnné pánvi. Když cukr zkaramelizuje, přimícháme máslo a necháme ho s karamelem rozpustit. Potom přisypeme kuličky z jablek, zahříváme spolu 5-6 minut a promícháme tak, aby byly kuličky karamelem dobře obaleny.
 - 
                                5
Rýži rozdělíme na talíře a servírujeme ji posypanou karamelizovanými jablky a přelitou zbylým karamelem.