Rizoto s pestem
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 80 g Sýr Parmezán
 - 8 g Sůl
 - 4 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 100 g Bazalka
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 400 g Rýže Arborio
 - 70 g Oříšky piniové
 - 25 g Olej olivový extra panenský
 - 80 g Olej olivový extra panenský
 - 1000 ml Vývar slepičí
 - 200 ml Martini bianco
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1872 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 36.7 mg
 - Draslík 220.2 mg
 - Vláknina 3980 mg
 - Vitamín A 3980 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rizoto: Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
 - 
                                2
Pesto: Do mixéru nasypeme piniové oříšky, přidáme česnek, sůl, pepř, lístky bazalky a rozmixujeme. Nakonec přimícháme panenský olej a strouhaný permezán.
 - 
                                3
Na talířích vytvoříme kopečky rizota a přelijeme je pestem.