Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1710 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 35.6 mg
 - Draslík 584.1 mg
 - Vláknina 7136.9 mg
 - Vitamín A 7136.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.9 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lahůdkovou cibulku očistíme, bílou část podélně rozkrojíme a pokrájíme ji nadrobno.
 - 
                                2
V širším kastrólu na rozehřátém másle (85g) zpěníme cibulku, pak k ní přidáme rýži a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Pak ní přilijeme 1/4 horkého zeleninového vývaru, jakmile se rýže začne vařit, snížíme teplotu a vaříme pomalu. Pokaždé, když se vývar vstřebá do rýže, přilijeme postupně 2/4 vývaru, pochvíli 3/4 vývaru a nakonec zbytek vývaru. Během vaření rýži často promícháme. Je uvařená přibližně za 15-20 minut, když vstřebá do sebe všechen vývar.
 - 
                                3
Mezitím si pokrájíme celkem malé cuketky (asi 8 kusů, které mají ještě květy, měří 10-12cm = 200g). Pokud máme takové kvetoucí cuketky, květy použijeme. Cuketky nakrájíme na malé kostičky a přibližně 7-10 minut před dovařením rýže je přimícháme k rýži. Pak přimícháme i piniové oříšky. Vše promícháme a když je rýže uvařená al dente, odstavíme kastról z plotny.
 - 
                                4
Do hotové rýže zamícháme máslo, aby byla krémová (i květy, pokud je máme). Rýži dochutíme solí, 1-2 špetkami chilli a bílým pepřem.
 - 
                                5
Risotto rozdělíme na talíře, posypeme ho nastrouhaným sýrem a hned servírujeme.