Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem
Suroviny
- 30 g Mandle
 - 180 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 85 g Cukr krupice
 - 100 g Cukr krupice
 - 200 g Reveň (Rebarbora)
 - 60 g Cukr moučkový
 - 30 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Voda pitná
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 55 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 215.6 mg
 - Draslík 126.7 mg
 - Vláknina 4209 mg
 - Vitamín A 4209 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku, kterou promícháme se špetkou soli, cukrem a mletými loupanými mandlemi. Pak přidáme pokrájené změklé máslo, rozšlehané žloutky s mlékem, vše promícháme a rukama těsto důkladně zpracujeme. Z těsta si vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme těsto na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 190°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Mezitím si připravíme krém a rebarboru. Rebarboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2cm a vložíme je do kastrólku. Přisypeme cukr, přilijeme vodu tak, aby rebarbora byla pod hladinou. Při mírné teplotě ji povaříme 4-5 minut. Rebarboru necháme vychladnout, pak ji scedíme.
 - 
                                3
Připravíme krém: v míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem čerstvá vejce s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Během šlehání přisypeme Maizenu a postupně přidáváme smetanu. Vyšleháme poměrně hustý krém.
 - 
                                4
Odpočinuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na placku o 1-2cm větší jako je koláčová forma. Těstem vyložíme formu, pak těsto propícháme vidličkou. Na těsto poklademe scezenou rebarboru, vše pokryjeme krémem a koláč vložíme do středu trouby.
 - 
                                5
Koláč pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.