Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Cukr krupice
 - 50 g Brusinky sušené
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 50 ml Likér Maraschino (Maraska)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Jablka
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Hrušky
 - 1 hrst Oříšky piniové
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Skořice mletá
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 83 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 146.3 mg
 - Draslík 292.4 mg
 - Vláknina 9134.1 mg
 - Vitamín A 9134.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 125 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a odkapané brusinky, hrozinky a piniové oříšky dáme do misky, zalijeme je višňovým likérem a necháme je přibližně 20-30 minut v likéru. Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj 1/2 lžíce kůry.
 - 
                                2
Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, citrónovou kůru a vše promícháme.
 - 
                                3
Do druhé mísy odměříme krupicový cukr, k němu nakrájíme změklé máslo a vyšleháme krém, do kterého postupně zašleháme vejce a mléko. Důkladně vše promícháme, pak těsto nalijeme do připravené formy.
 - 
                                4
Omytá velká jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny, jadřince vykrojíme. Z ovoce nakrájíme 2-3mm silné plátky do mísy, přidáme oříškovou směs i s likérem a zlehka promícháme, aby jsme plátky ovoce nerozmačkali. Ovocnou směs poklademe (pokud možno ozdobně) na povrch těsta, vše poprášíme troškou skořice a posypeme třtinovým cukrem.
 - 
                                5
Koláč vložíme do předehřáté trouby a pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nákrájíme a podáváme. Dobrou chuť.