Ďábelská omáčka podle Ramsaye
Suroviny
- 20 g Šalotka
 - 280 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Kuřecí skelety
 - 3 špetka Pepř cayenský
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1371 kcal
 - Sacharidy 265 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 52 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 394.3 mg
 - Vláknina 31017.3 mg
 - Vitamín A 31017.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velkém rendlíku vaříme víno a bílý vinný ocet s nakrájenou šalotkou. Když se objem tekutiny zmenší na třetinu, přilijeme 200 ml hnědého kuřecího vývaru (pozor, přidaný recept je na 5 l) a svaříme vše na konzistenci omáčky. Odstavíme, podle chuti osolíme a okořeníme cayenským pepřem.
 - 
                                2
Omáčka je vhodná k hovězí i vepřové pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.
 - 
                                3
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
 - 
                                4
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
 - 
                                5
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
 - 
                                6
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
 - 
                                7
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.