Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem
Suroviny
- 50 g Cukr krupice
 - 10 g Zázvor celý
 - 250 g Krabí maso mražené
 - 240 ml Olej olivový
 - 150 ml Voda pitná
 - 40 ml Ocet vinný
 - 75 ml Olej arašídový (podzemnicový)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Ocet vinný
 - 0.25 kávová lžička Hořčice v prášku
 - 0.4 kávová lžička Sůl mořská
 - 0.25 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Jablka
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 2 ks Salát ledový
 - 0.5 ks Citronela
 - 4 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 928 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 83 g
 - Sodík 998 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 185.1 mg
 - Draslík 677.9 mg
 - Vláknina 14495.7 mg
 - Vitamín A 14495.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.8 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na kostičky pokrájíme oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nadrobno svazek pažitky, jednu chilli papričku a na tenké plátky jeden fenykl. Nastrouháme čerstvý oloupaný zázvor a kůru z jednoho citronu. Na kousky rozebereme mražené krabí maso.
 - 
                                2
V misce smícháme krabí maso s jablky, chilli papričkou a pažitkou, přidáme majonézu, citronovou kůru, podle chuti osolíme a dobře promícháme.
 - 
                                3
Očištěné malé ledové saláty (baby) rozdělíme na listy, pokapeme vinaigrettem a rozložíme po okrajích vychlazených talířů. Citronový konfit smícháme s fenyklovými plátky, osolíme, okořeníme pepřem, rozložíme na salát tak, aby uprostřed talířů zůstal volný prostor.
 - 
                                4
Na volný prostor upravíme krabí směs, posypeme koriandrovými lístky a servírujeme.
 - 
                                6
Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]:
 - 
                                7
V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty.
 - 
                                8
Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem.
 - 
                                9
Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.
 - 
                                11
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
 - 
                                12
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
 - 
                                13
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnicím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                14
Před použitím dobře protřepeme.
 - 
                                16
Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:
 - 
                                17
Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.
 - 
                                18
V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.