Rajčatový salát s lilkovým kaviárem
Suroviny
- 5 ml Olej olivový
 - 10 ml Ocet vinný
 - 60 ml Olej olivový
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.05 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Lilek
 - 1 ks Rozmarýn čerstvý
 - 4 ks Šalotka
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Rajčata
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Roketa
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 348 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1376.6 mg
 - Vláknina 12183.6 mg
 - Vitamín A 12183.6 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.7 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lilkový kaviár: Velký lilek překrojíme po délce na dvě poloviny, do dužiny uděláme zářezy a na plátky nakrájíme oloupaný stroužek česneku. Česnekovými plátky poklademe půlky lilku, pokapeme je olivovým olejem, osolíme a na jednu půlku položíme snítku čerstvého rozmarýnu. Půlky lilku spolu přiklopíme, pevně zabalíme do alobalu a dáme péci do trouby předehřáté na 220°C. Při této teplotě lilek pečeme 45 minut, pak teplotu snížíme na 110°C a dopékáme ještě 25 minut. Po vyjmutí z trouby lilek rozbalíme, odstraníme rozmarýnovou snítku a do mísy vyškrabeme dužinu s česnekem. Směs pak umícháme na kaši, kterou dáme vařit do hrnce. Vaříme, až se tekutina odpaří a kaše zhoustne. Odstavíme, podle chuti osolíme a opepříme a hotový kaviár necháme vychladnout.
 - 
                                2
Směs červených a žlutých dobře vyzrálých rajčat pokrájíme na kostky, přendáme do mísy, kde je osolíme, okořeníme pepřem a přelijeme zálivkou vinaigrette základní. Dobře promícháme a necháme alespoň 5 minut proležet.
 - 
                                3
Potom si natrháme koriandrové a roketové lístky a na kolečka nakrájíme malé šalotky. Lilkový kaviár rozdělíme na středy talířů a na jejich okraje rozložíme rajčatový salát.
 - 
                                4
Servírujeme posypané koriandrovými listy, kolečky šalotky a roketou.
 - 
                                6
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye:
 - 
                                7
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.
 - 
                                8
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                9
Před použitím dobře protřepeme.