Francouzská cibulačka podle Ramsaye
Suroviny
- 400 g Cibule
 - 75 g Máslo čerstvé
 - 150 g Sýr Gruyére
 - 4 krajíc Bageta
 - 1.5 ks Cibule
 - 1.5 ks Mrkev kořen
 - 1.5 ks Pórek
 - 2 ks Bobkový list
 - 1.5 ks Bobkový list
 - 3 ks Celer řapíkatý
 - 1.5 ks Tymián čerstvý
 - 1.5 ks Kuřecí skelety
 - 4.5 stroužek Česnek
 - 2.25 l Voda pitná
 - 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Ocet Sherry
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2885 kcal
 - Sacharidy 524 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 209 mg
 - Bílkoviny 91 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 63.8 mg
 - Draslík 666.2 mg
 - Vláknina 60220.6 mg
 - Vitamín A 60220.6 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dáme ohřát hnědý kuřecí vývar.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a bobkové listy a za občasného míchání cibuli opečeme dozlatova. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, musí pouze zkaramelizovat. Když je hotová, pokapeme ji octem a zamícháme, aby se ze stěn hrnce uvolnila přichycená vrstva. Posypeme moukou a několik minut zahříváme. Zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, plamen stáhneme a vaříme asi 30 minut.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 240°C. Polévku rozdělíme do zapékacích misek, navrch každé misky položíme plátek bagety a zasypeme sýrem gruyère.
 - 
                                4
Misky s polévkou dáme na plech, vložíme do horké trouby a zapečeme. Polévka začne probublávat bagetou, ta do sebe vstřebá tekutinu a vytvoří na povrchu příjemnou křupavou vrstvu. Sýr se roztaví a získá zlatohnědou barvu.
 - 
                                5
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
 - 
                                6
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
 - 
                                7
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
 - 
                                8
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
 - 
                                9
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.