Pražma s fenyklem a hřebenatkami
Suroviny
- 100 g Bazalka
 - 40 g Citronová kůra
 - 350 g Olivy černé
 - 40 g Tymián čerstvý
 - 800 g Pražma
 - 200 ml Olej olivový
 - 200 ml Olej olivový
 - 300 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Šalotka
 - 8 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 24 ks Rajčata Cherry
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 kg Hřebenatka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 1266 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 144.3 mg
 - Draslík 2709.6 mg
 - Vláknina 22227.5 mg
 - Vitamín A 22227.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 72.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pevně zavřené hřebenatky dobře očistíme a dáme do hrnce spolu se šalotkou nakrájenou na kolečka. Zalijeme vínem, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a hřebenatky dusíme 5 minut, pak tekutinu slijeme, maso vyjmeme ze schránek, dáme do mísy a uschováme přikryté potravinářskou fólií.
 - 
                                2
Malé hlízy fenyklu rozložíme na plech na pečení, pokapeme 1 lžící olivového oleje, osolíme, opepříme a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
 - 
                                3
Cherry rajčata přepůlíme, ze svazku tymiánu otrháme lístky a prolisujeme oloupaný česnek.
 - 
                                4
Maso z hřebenatek přemístíme na pánev, přidáme černé olivy bez pecek, rajčata, česnek a tymián a zahříváme 5 minut na středně silném ohni. Osolíme, opepříme a přelijeme olivovým olejem ochuceným citronem a bazalkou. Přivedeme k varu, pak odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promísily.
 - 
                                5
Pražmy očistíme, zbavíme je ploutví, ocasů a hlav (nepoužité části ryb můžeme později použít např. při přípravě rybího vývaru). Podél páteře z nich ostrým nožem seřízneme 2 plátky, do kterých na straně kůže uděláme mělké zářezy. Plátky ryby osolíme, opepříme a položíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem kůží dolů. Opékáme 3 minuty, ryby otočíme a pečeme po druhé straně ještě 2 minuty.
 - 
                                6
Směs z hřebenatek, oliv, rajčat a koření rozdělíme na 4 nahřáté talíře, navrch položíme 2 plátky ryb a kousky pečeného fenyklu a podáváme.
 - 
                                8
Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
 - 
                                9
Důkladně omyjeme citron, z kterého v dlouhých tenkých proužcích oloupeme kůru. Oloupaný citron uložíme do chladničky pro jiné použití.
 - 
                                10
Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme svazek čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou folií a necháme 24 hodin louhovat.
 - 
                                11
Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
 - 
                                12
Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.