Platýs se špenátem a hroznovým vínem, přelitý rybím krémem
Suroviny
- 350 g Hroznové víno
 - 65 g Máslo čerstvé
 - 600 g Platýz - filety
 - 400 g Baby špenát
 - 200 g Kerblík
 - 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Víno bílé
 - 550 ml Vývar rybí
 - 250 ml Noilly Prat
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Šalotka
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1214 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 847 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 83 g
 - Cholesterol 229 mg
 - Draslík 4315.9 mg
 - Vláknina 18541.2 mg
 - Vitamín A 18541.2 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 180.6 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem Noilly Prat a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500 ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme, přecedíme přes jemné síto a udržujeme v teple.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 180°C. Ve velké pánvi nebo pekáčku opečeme na olivovém oleji plátky platýze, nejprve z jedné strany dozlatova, pak je obrátíme a asi minutu je opékáme z druhé strany. Podlijeme 50 ml rybího vývaru a dáme na 4-5 minut do trouby. Občas podléváme vypečenou šťávou.
 - 
                                3
V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme oprané a osušené listy baby špenátu. Ty na mírném ohni převracíme dokud špenát neuvadne.
 - 
                                4
Kuličky hroznového vína vložíme do rybího krému a necháme prohřát. Nadrobno nasekáme kerblík
 - 
                                5
Špenát upravíme na nahřáté talíře, navrch položíme plátky ryby, obložíme kuličkami vína a přelijeme rybím krémem. Posypeme kerblíkem a podáváme.