Schwarzwaldský dort
Suroviny
- 250 g Višně
 - 50 g Kakao
 - 200 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 g Čokoláda hořká
 - 165 ml Mléko plnotučné
 - 740 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 90 ml Voda pitná
 - 75 ml Griotka
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 2 plátek Želatina bílá plátky
 - 0.5 balení Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 117 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 548.4 mg
 - Draslík 186.7 mg
 - Vláknina 1333.3 mg
 - Vitamín A 1333.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 295.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Swarzwaldský dort se vytváří ze čtyř základních součástí: smetanového krému s višňovicí (kirsch pannacotta), čokoládové pěny, čokoládového piškotu a višňového kompotu. Zdobí se šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.
 - 
                                2
Nejprve připravíme smetanový krém. V 45 ml vody necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. V rendlíku svaříme 560 ml smetany a 140 ml mléka se 100 g krupicového cukru, do směsi pak vmícháme nabobtnalou želatinu. Vlijeme do mísy přimícháme 25 ml višňovice a dáme chladit do chladničky.
 - 
                                3
Na čokoládovou pěnu v rendlíku se silným dnem smícháme 45 ml vody s 50 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120°C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem 2 žloutky do pěny, potom do nich postupně všleháváme cukrový sirup, až žloutkový krém zhoustne. 180 ml smetany s 25 ml mléka našleháme do mírného zhoustnutí, pak do ní vešleháme žloutkový krém. 100 g hořké 70% čokolády rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Do mírně vychladlé tekuté čokolády pomalu postupně vešleháváme žloutkovou směs a pěnu vychladíme.
 - 
                                4
Čokoládový piškot pečeme v obdélníkové formě, vyložené pečícím papírem. Do husté pěny utřeme 8 vajec s 250 g cukru, přimícháme hladkou mouku s kakaem a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme 15 minut, necháme vychladnout a z formy vyklopíme.
 - 
                                5
Na višňový kompot použijeme 200 g vypeckovaných višní, které v malém rendlíku zahříváme s 50 g pískového cukru. Když se cukr rozpustí, přidáme 50 ml višňovice a dáme vychladit.
 - 
                                6
Nakonec ušleháme 250 ml šlehačky s 1 lžící moučkového cukru na tuhý sníh a nastrouháme hoblinky z 50 g čokolády.
 - 
                                7
Vychladlý čokoládový piškot vodorovně rozkrojíme na tři díly. Na spodní část rozetřeme smetanový krém s višňovicí, na krém položíme střední část piškotu, kterou potřeme čokoládovou pěnou a na ni upravíme polovinu višní. Nakonec přiložíme poslední vrstvu piškotu, na které rozložíme zbytek višní. Dort pak rozkrojíme na 4 díly a rozdělíme na mělké talířky.
 - 
                                8
Porce dortu servírujeme ozdobené šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami.