Pizza s ančovičkami a mozzarellou
Suroviny
- 14 g Droždí sušené
 - 200 g Mouka pšeničná - Semolina
 - 800 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 15 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 120 g Petržel - nať
 - 20 g Cukr krupice
 - 10 g Bazalka
 - 160 g Citronová kůra
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 40 g Chilli paprička
 - 80 g Citronová šťáva
 - 320 g Ančovička - filety
 - 20 g Sůl mořská
 - 8 g Sůl mořská
 - 30 g Olej olivový extra panenský
 - 40 g Olej olivový extra panenský
 - 240 g Kapary
 - 680 g Mozzarella
 - 650 ml Voda pitná
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 880 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 2241 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 24 mg
 - Draslík 461 mg
 - Vláknina 16119 mg
 - Vitamín A 16119 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vlažné vody nasypeme droždí, cukr, promícháme a necháme chvilku stát. Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme se solí, přilijeme vodu s droždím a cukrem a vypracujeme těsto. Těsto hněteme asi 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Těsto poprášíme trochou mouky, zakryjeme fólií a necháme asi 15 minut odležet. Těsto rozdělíme na osm dílů, z nich uválíme koule, které vyválíme do tenka.
 - 
                                2
Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, lístky bazalky trochu posekáme. V rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme polovinu bazalky, rajčata i s nálevem, sůl, pepř a vaříme zvolna 20 minut. Rajčata by měla být rozvařená na kaši a omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbytek bazalky a odstavíme.
 - 
                                3
Mozzarellu nakrájíme na menší kousky, kapary scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat, filety ančoviček překrojíme napůl, petrželku a chilli papričky bez semínek posekáme najemno, citronovou kůru nastrouháme. Do misky vložíme ančovičky, přisypeme chilli papričky, kapary, citronovou kůru, zalijeme panenským olejem, citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli marinovat. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou, na pizzu rovnoměrně rozložíme ančovičky i s marinádou, posypeme petrželkou, mozarellou, podle chuti osolíme, opepříme a upečeme.
 - 
                                4
Pizzu servírujeme na velkém talíři nakrájenou na trojúhelníky.