Telecí hřbet s bramborovým salátem
Suroviny
- 200 g Tuňák v oleji
 - 20 g Petržel - nať
 - 200 g Majonéza
 - 1000 g Telecí plec
 - 20 g Ančovičky konzervované
 - 50 g Kapary
 - 250 g Mascarpone
 - 200 ml Víno bílé
 - 4 ks Brambory
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Šalotka
 - 2 ks Ančovičky konzervované
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1.41 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 2 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1474 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 103 g
 - Sodík 1625 mg
 - Bílkoviny 87 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 259.4 mg
 - Draslík 1832.1 mg
 - Vláknina 14677.2 mg
 - Vitamín A 14677.2 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46.7 mg
 - Vitamín E 7.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme cibuli, posekáme ji nadrobno. Oškrábeme cibuli a celer, nakrájíme na kostičky. Nasekanou cibuli, kostičky mrkve a celeru vložíme do pekáčku. Dále oloupeme stroužky česneku a nasekáme nadrobno. Na kousky nakrájíme ančovičky a tuňáka, přidáme k zelenině v pekáči. Z jednoho citronu oloupeme kůru. Všechno lehce promícháme. Maso z telecího hřbetu natřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Orestované maso pak vložíme do pekáčku na vrstvu zeleninové směsi. Přilijeme na něj 4 lžíce olivového oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C a maso s pekáčkem vložíme dovnitř. 35 minut pečeme. Pak hotové maso odložíme stranou a počkáme, dokud nevychladne.
 - 
                                2
Nachystáme omáčku. Do pekáčku, v němž jsme předtím připravovali pečené maso se zeleninou, vložíme k zelenině máslo a přelijeme bílým vínem. Svaříme, dokud se tekutina neodvaří. Pak přendáme do mísy a rozmixujeme. Vložíme k rozmixované směsi majonézu a znovu mixujeme. Pak omáčku přepasírujeme přes připravené sítko. Na závěr do ní přidáme sýr mascarpone a promícháme. Dosolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.
 - 
                                3
Připravíme salát. V osolené vodě uvaříme brambory a pak je pokrájíme na kostky, které vsypeme do mísy. Přidáme k ním nasekané kapary, pokrájené ančovičky , na jemno nasekanou šalotku a petrželovou nať, osolíme a opepříme. Vlijeme olivový olej a přidáme vinný ocet. Nakonec promícháme.
 - 
                                4
Vychladlé upečené telecí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovým salátem jako přílohou. Přelijeme studenou omáčkou. Ozdobíme ještě kousky ančoviček, pokapeme olivovým olejem a a opepříme.