Čokoládový kokosový dort
Suroviny
- 90 g Čokoláda hořká
 - 225 g Mouka polohrubá
 - 300 g Cukr krupice
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 100 g Kokos sušený
 - 120 g Cukr třtinový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 60 g Čokoláda hořká
 - 225 g Ořechy vlašské
 - 300 ml Mléko - podmáslí
 - 250 ml Mléko zahuštěné neslazené Tatra
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Kakao - prášek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1142 kcal
 - Sacharidy 99 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 92 g
 - Cholesterol 309.6 mg
 - Draslík 410.8 mg
 - Vláknina 12970.5 mg
 - Vitamín A 12970.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Ve větší míse smícháme cukr, vejce, mouku, podmáslí, kypřící prášek a máslo. Postupně přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vše třeme šlehačem, nakonec přidáme nastrouhaný kokos.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, které vymastíme a vysypeme kakaem v prášku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut. Hotové korpusy necháme 10 minut vychladnout, potom je vyklopíme na mřížky a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme ořechový krém:
 - 
                                3
Ve větším teflonovém hrnci na mírném ohni zahříváme za stálého míchání neslazené kondenzované mléko, cukr, máslo, čokoládu a žloutky. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ořechy. Promícháme a necháme trochu vychladnout.
 - 
                                4
Dorty vodorovně prořízneme na dva pláty, jeden plát položíme na plochý podnos a potřeme ho polovinou krému, zakryjeme dalším plátem, ten potřeme ušlehanou šlehačkou, přiklopíme dalším plátem, ten potřeme krémem, přiklopíme posledním plátem a na něj rozetřeme zbytek šlehačky.