Lepkavý datlový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 102 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 88.6 mg
 - Draslík 217.1 mg
 - Vláknina 3136.3 mg
 - Vitamín A 3136.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Datle vypeckujeme a nasekáme. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodu, přivedeme k varu a cca 5 min. povaříme do změknutí. Kastrůlek odstavíme a vmícháme sodu bicarbonu. Odložíme stranou.
 - 
                                2
V míse utřeme do hladkého krému polovinu másla s 220 g cukru. Postupně vmícháme rozšlehaná vejce, mouku a přidáme datle. Těsto vlijeme do zlehka vymazané formy a pečeme cca 25 min. v troubě předehřáté na 180 stupňů. Dort je hotový, když se přestane lepit na špejli.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme polevu. Zbytek másla a cukru zahřejeme v kastrůlku a za stálého míchání povaříme cca 4-5 min. Poté vmícháme smetanu, přivedeme k varu a zvolna provaříme asi 5 min. do zhoustnutí.
 - 
                                4
Dort polijeme polevou a ihned, ještě teplý podáváme.