Výborný citrónový koláč
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 60 g Zakysaná smetana
 - 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
 - 300 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 60 g Cukr moučkový
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 70 ml Sodovka
 - 3 ml Citronová šťáva
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 0.5 špetka Sůl
 - 3 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 68 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 154.9 mg
 - Draslík 42.2 mg
 - Vláknina 1206.8 mg
 - Vitamín A 1206.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce prosátou mouku propracujeme spolu s máslem, zakysanou smetanou, špetkou soli a citrónovou kůrou. Podle potřeby přilijeme sodovku, abychom získali hladké, tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice zchladit.
 - 
                                2
Vychladlé těsto vyválíme na kulatý plát o velikostí pečicí formy. Položíme na dno formy, vidličkou propícháme. Vložíme do teplé trouby na 15 minut předpéct.
 - 
                                3
Do kastrůlku vlijeme studenou vodu, ihned přisypeme pudinkový prášek, dobře metlou prošleháme. Přimícháme 150 g cukru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání na hustý krém. Stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem, přilijeme smetanu. Žloutky smícháme s teplým krémem. Připravenou náplní potřeme předpečený korpus. Na povrch náplně rozložíme z bílků a zbylých 150 g cukru vyšlehaný tuhý sníh.
 - 
                                4
Ihned vrátíme do předehřáté trouby, kde při 160ti stupňové teplotě dopečeme ještě dalších 25 - 30 minut.
 - 
                                5
Po upečení vytáhneme koláč z trouby a necháme při pokojové teplotě chladnout celou noc. Poté rozkrájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme na jednotlivé, vychlazené talíře a podáváme.