Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Jáhly - loupané proso
 - 500 g Tvaroh měkký
 - 150 g Cukr moučkový
 - 20 g Cukr vanilka
 - 150 g Rozinky bílé
 - 50 g Med včelí
 - 30 g Mouka pšeničná hrubá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 5 dl Mléko polotučné
 - 1.5 dl Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 116 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 243.1 mg
 - Draslík 111.6 mg
 - Vláknina 3336.3 mg
 - Vitamín A 3336.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi.
 - 
                                2
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby.
 - 
                                3
Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut.
 - 
                                4
Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme.