Dort s kávovou náplní a fondánem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 120 g Cukr krupice
 - 100 g Cukr krupice
 - 120 g Mouka polohrubá
 - 20 g Solamyl
 - 60 g Mandle plátky
 - 200 g Fondán
 - 600 ml Mléko plnotučné
 - 100 ml Voda pitná
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 4 plátek Želatina bílá plátky
 - 1 balení Pudinkový prášek - čokoládový
 - 2 polévková lžíce Káva mletá
 - 2 polévková lžíce Káva instantní
 - 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 117 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 190.6 mg
 - Draslík 197.3 mg
 - Vláknina 2427 mg
 - Vitamín A 2427 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 632 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
 - 
                                2
V míse utřeme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přimícháme po částech mouku, v které jsme rozmíchali Solamyl a sůl. Na závěr vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
 - 
                                3
Těsto dáme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
 - 
                                4
V mezičase si připravíme náplň. V misce necháme ve vodě rozpustit plátky želatiny. V polovině hrnku mléka rozšleháme pudinkový prášek s cukrem. Do zbylého vroucího mléka nasypeme mletou kávu a necháme přejít varem. Poté přecedíme do kastrolu a znovu přivedeme do varu, vmícháme rozpuštěný pudink v mléce a vymačkanou želatinu. Za stálého míchání necháme pudink zhoustnout.
 - 
                                5
Upečený dort necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. Poté dort podélně rozřízneme na 3 pláty.
 - 
                                6
Na plochou servírovací mísu položíme spodní plát, potřeme polovinou krému, přiklopíme dalším plátem těsta, potřeme zbylým krémem a přiklopíme posledním plátem dortu.
 - 
                                7
Fondán rozpustíme, smícháme s 2 lžícemi horké instantní kávy a celý dort potřeme. Dort podle vlastní fantazie ozdobíme plátky mandlí.