Pražský koláč s vanilkovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Cukr krupice
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 250 g Majonéza
 - 200 g Mouka pšeničná hrubá
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Mléko kokosové
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Cukr skořicový
 - 1 polévková lžíce Potravinářský škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2265 kcal
 - Sacharidy 199 g
 - Tuky 153 g
 - Sodík 680 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 111 g
 - Cholesterol 329.9 mg
 - Draslík 422.4 mg
 - Vláknina 9537.5 mg
 - Vitamín A 9537.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 7.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 64.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnku rozdrobíme droždí, přimícháme cukr, vlažné mléko a na teple necháme vzejít. V míse promícháme obě mouky se solí, majonézou a jedním rozšlehaným vejcem. Přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Pod utěrkou necháme těsto na teple kynout asi 45 minut.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
 - 
                                3
Z vykynutého těsta vyválíme dvě kola, která přeneseme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout.
 - 
                                4
V mezičase připravíme drobenku promnutím pokrájeného másla s ostatními surovinami.
 - 
                                5
Vykynuté placky potřeme druhým rozšlehaným vejcem, posypeme rovnoměrně drobenkou a skořicovým cukrem. V troubě pečeme zhruba 20 minut.
 - 
                                6
Než se placky upečou, připravíme krém. Mléko vlijeme do hrnce (necháme si stranou 2 lžíce), vsypeme studené, na kostky nakrájené máslo a oba cukry. Na mírném plameni za častého míchání zahříváme. V hrnečku rozmícháme škrob s 2 lžícemi mléka a vlijeme do horkého mléka s máslem. Za stálého míchání necháme krém přejít varem, aby zhoustl. Poté krém necháme vychladnout, často jej promícháváme, aby se neutvořil škraloup.
 - 
                                7
Smetanu ušleháme, aby byla hodně tuhá, a po částech ji opatrně vmícháme do vychladlého krému.
 - 
                                8
Upečené placky necháme vychladnout, poté je podélně rozřízneme a plníme krémem.