Mandlový piškot s jogurtovým krémem
Suroviny
- 100 g Mandle
 - 180 g Med včelí
 - 200 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 170 g Ovesné vločky
 - 300 ml Jogurt bílý
 - 125 ml Mléko acidofilní
 - 100 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Káva mletá
 - 1 polévková lžíce Sirup Golden
 - 1 polévková lžíce Sirup zlatý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 378 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 68.3 mg
 - Draslík 319.1 mg
 - Vláknina 7345.5 mg
 - Vitamín A 7345.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 4.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší pečící formu (asi 20x25cm) si vyložíme pečícím papírem. V mixéru si rozmixujeme loupané pokrájené mandle s ovesnými vločkami. Rozmixovanou směs nasypeme do mísy, přidáme k ní kypřící prášek, vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 2 žloutky, med, acidofilní mléko a vše dobře vymícháme. Těsto by mělo být polohusté a hladké. Ze 2 čerstvých bílků, které mají pokojovou teplotu vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta, které vylejeme do připravené formy. Vložíme ji do středu vyhřáté trouby a piškot pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečený piškot necháme vychladnout.
 - 
                                2
Připravíme si jogurtový krém: v míse si vyšlehame hustý smetanový jogurt s Lučinou, medem, zlatým sirupem a vanilkovým extraktem na krém.
 - 
                                3
Uvaříme si velmi silnou kávu ze 100ml vody s 1 lžíci mleté kávy a necháme ji vychladnout.
 - 
                                4
Vychladlý piškotuvý korpus podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Každou polovinu pokapeme z vnitřní strany kávou. Na spodní část naneseme 2/3 krému, na krém položíme (pokapanou stranou) druhou polovinu korpusu. Povrch též pokapeme zbylou kávou, potřeme ho 3/3 krému, ten ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
 - 
                                5
Piškotový dezert krájíme těsně před servírováním.