Nejlepší borůvkový koláč
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 80 g Cukr krupice
 - 80 g Cukr krupice
 - 700 g Mouka polohrubá
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 40 g Droždí
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Rum
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 l Borůvky
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
 - Sacharidy 126 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 176 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 121 g
 - Cholesterol 147.2 mg
 - Draslík 430 mg
 - Vláknina 20560 mg
 - Vitamín A 20560 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.1 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.
 - 
                                2
Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.
 - 
                                3
V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.
 - 
                                4
V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.
 - 
                                6
Troubu předehřejeme na 170 °C.
 - 
                                7
V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.
 - 
                                8
Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.
 - 
                                9
Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.