Ovocný koláč kynutý s polevou
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Droždí
 - 400 g Rybíz červený
 - 375 ml Mléko polotučné
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Citronová kůra
 - 1 hrst Mandle
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4248 kcal
 - Sacharidy 488 g
 - Tuky 197 g
 - Sodík 1310 mg
 - Bílkoviny 134 g
 - Uhlovodany 105 g
 - Cholesterol 2301.8 mg
 - Draslík 2358 mg
 - Vláknina 79298 mg
 - Vitamín A 79298 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 178.8 mg
 - Vitamín E 15.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 175.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do pěny ušleháme máslo, žloutky a celá vejce.
 - 
                                2
Mouku dáme do mísy a doprostřed uděláme důlek.
 - 
                                3
Droždí rozdrobíme do 2 lžíc vlažného mléka, smícháme s 2 lžičkami cukru a nalijeme do důlku.
 - 
                                4
Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
 - 
                                5
Přidáme ušlehané máslo s vejci a zbývající přísady.
 - 
                                6
Jeli třeba přidáme i vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí.
 - 
                                7
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, než se těsto zdvojnásobí.
 - 
                                8
Odebereme z těsta polovinu a vyválíme na placku.
 - 
                                9
Dáme ji na vymazaný plech, poklademe okapaným ovocem a přiklopíme druhou vyválenou plackou.
 - 
                                10
Necháme kynout 30 minut.
 - 
                                11
Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme.
 - 
                                12
Když koláč vykyne, potřeme ušlehaným tuhým sněhem z bílků a cukru.
 - 
                                13
Poprášíme povrch cukrem a strouhanými mandlemi a ještě dopečeme.