Rýžový narozeninový dort
Suroviny
- 100 g Maliny
- 250 g Tvaroh tučný
- 100 g Rybíz červený
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Citrony
- 1 ks Kiwi
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Kardamom
- 3 ks Karambola
- 4 hrnek Mléko plnotučné
- 1.25 hrnek Smetana 33% (šlehačka)
- 1.25 hrnek Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 hrnek Cukr moučkový
- 1 hrnek Rýže thajská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 761 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 46 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 138.6 mg
- Draslík 420.4 mg
- Vláknina 18332.6 mg
- Vitamín A 18332.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.7 mg
- Vitamín E 34 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1072 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Oválnou dortovou formu o výšce cca 25cm vymažeme máslem po dně i stranách. Rýži povaříme cca 3min v nesolené vodě, odstavíme a vodu slijeme. Rýži vrátíme zpět do hrnce, přilijeme mléko, přidáme cukr, bobkový list a kardamom. Přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme cca 20min. 
- 
                                2Hotovu směs necháme vychladnout, poté z ní vyjmeme bobkový list a kardamom. Vyklopíme do mísy, přidáme smetanu, žloutky a důlkladně promícháme. 
- 
                                3Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme k rýžové směsi. Přelijeme do dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 175C cca 45-50min. Dort musí nakynout a dostat zlatohnědý nádech. Hotový dort necháme přes noc vychladnout a teprve poté vyklopíme z formy. 
- 
                                4Šlehačku ušleháme, přimícháme tvaroh, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru. Korpus zalijeme smetanou, ozdobíme čerstvým ovocem a karmbolou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        