Dort s tvarohovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 180 g Cukr krupice
  • 120 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 180 g Cukr moučkový
  • 10 g Máta
  • 50 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Limetka
  • 1 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 714 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 134 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 258.1 mg
  • Draslík 235.9 mg
  • Vláknina 5093.2 mg
  • Vitamín A 5093.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka promícháme, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.

  • 2

    Příprava krému: Tvaroh v misce smícháme spolu se 150 g moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku, kterou vmícháme do tvarohu.

  • 3

    Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na půlku. Jednu půlku vložíme zpátky do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme zbylým moučkovým cukrem. Potřeme polovinou připraveného krému, na krém položíme druhou půlku korpusu. Opět korpus potřeme krémem. Naplněný dort vložíme do lednice ztuhnout. Nejlépe na celou noc.

  • 4

    V kastrůlku svaříme vodu, přidáme med. Limetky i s kůrou nakrájíme na tenká kolečka, vložíme do vody a na mírném ohni povaříme přibližně 30 minut. Potom scedíme a necháme do druhého dne okapat a uschnout. Suché limetky naaranžujeme na povrch dortu. Ozdobíme také nasekanou voňavou mátou. Dort krájíme ostrým nožem, namočeným v teplé vodě na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.

Komentáře k receptu