Anglické kedgeree pro alergiky na laktózu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Čočka jedlá
  • 250 g Treska uzená
  • 225 g Rýže loupaná
  • 50 g Petržel - nať
  • 300 ml Mléko sójové
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.75 kávová lžička Kari koření
  • 0.25 kávová lžička Kurkuma
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • 4 polévková lžíce Smetana sójová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 522 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 149.5 mg
  • Draslík 564.6 mg
  • Vláknina 9919.4 mg
  • Vitamín A 9919.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 302.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme čočku v osolené vodě podle návodu, slijeme vodu a čočku odložíme stranou.

  • 2

    Do kastrolu vlijeme sójové mléko a vložíme rybu. Asi 5 minut ji podusíme. Zkontrolujeme, jestli se maso dá rozebrat vidličkou. Slijeme mléko, Necháme rybu okapat a zbavíme ji kostí a kůže. Schováme si mléko na rýži, aby mělo kedgeree správnou příchuť ryby.

  • 3

    Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. V pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibulku dokud nezměkne. Pak k ní přidáme rýží a koření a obalíme v oleji.

  • 4

    Použijeme sójové mléko z dušení ryby, přidáme k němu vroucí vodu, abychom měli asi 450 ml tekutiny. Zalijeme tekutinou rýži s cibulí a přivedeme k varu. Mícháme, pak snížíme teplotu, znovu zamícháme a zakryjeme. Dusíme asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a není uvařená. Rýže se ale nesmí rozvařit. Odstavíme ji a udržujeme v teple.

  • 5

    V hrnci zahřejeme vodu, snížíme teplotu, aby nekolotala, ale vařila se jenom mírně a přidáme do ní vejce. Vaříme asi 7 minut. Uvařená vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupáme z nich skořápku a nakrájíme je na čtvrtiny.

  • 6

    Smícháme v hrnci rybu s čočkou a rýží, vmícháme sójovou smetanu a citronovou šťávu. Poklademe čtvrtinami vajec, osolíme, opepříme.

  • 7

    Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu