Štika v rosolu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sůl
  • 6 g Pepř černý mletý
  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Petržel kořen
  • 1300 g Štika obecná
  • 100 g Mrkev kořen
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 balení Želatina v prášku
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 226 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 7783 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 96.3 mg
  • Draslík 223.3 mg
  • Vláknina 5931.3 mg
  • Vitamín A 5931.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Štiku očistíme, omyjeme, odřízneme hlavu, ocas a ploutve a vhodíme je do hrnce. Štiku opatrně stáhneme z kůže směrem od hlavy k ocasu, kůži rozložíme na naplnění. Pečlivě obereme maso z kostí a vložíme do mísy, kostru přidáme do hrnce k hlavě a ploutvím.

  • 2

    Housku nakrájenou na kostičky namočíme do mléka, necháme nasáknout a hned vyjmeme a přihodíme k masu. Na rozpáleném másle orestujeme cibulku nadrobno a také přidáme k masu. Osolíme, okořeníme a ručním mixérem rozmixujeme dohladka. Vmícháme vejce a hmotou naplníme kůži, pevně sešijeme.

  • 3

    Do hrnce s kostrou a zbytky z ryby přidáme oloupanou kořenovou zeleninu a cibuli, bobkový list, přilijeme 1 l vody a osolíme. Chvíli necháme vařit na mírném ohni a opatrně vložíme naplněnou rybu. Přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi hodinu.

  • 4

    Rybu vyjmeme a necháme vychladnout, z vývaru odebereme 250 ml do jiného hrnce, přimícháme želatinu a uvaříme rosol. Vychladlou rybu nakrájíme na plátky, které rozložíme na tác a zalijeme hotovým rosolem, necháme ztuhnout. Ozdobíme citronem a podáváme s tatarskou omáčkou.

Komentáře k receptu