Jemná terina z úhoře se špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Špenát listový čerstvý
  • 700 g Úhoř říční
  • 75 g Pistácie
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Citrony
  • 1 špetka Kurkuma
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 plátek Mořský jazyk
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 854 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 136.8 mg
  • Draslík 1036 mg
  • Vláknina 14824.3 mg
  • Vitamín A 14824.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.9 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvého omytého úhoře stáhneme z kůže, odstraníme hlavu s ocasem, úhoře vykucháme a zbavíme páteřní kosti. Nakrájíme maso na malé kousky, dáme je do mixéru, přidáme 2 bílky, zakysanou smetanu, kurkumu, sůl, pepř a vše rozmixujeme. Pak do rozmixované paštiky přimícháme posekané pistácie.

  • 2

    Špenátové listy, petržel a bazalku omyjeme. Špenát dáme na 1 minutu spařit do vařící vody, pak ho scedíme, necháme odkapat a spolu s bylinkami pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, pak přidáme špenát s bylinkami a dusíme přibližně 7-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti, přimícháme rozmačkaný česnek, špetku muškátového oříšku, vše promícháme a odstavíme z plotny.

  • 4

    Omyté plátky mořského jazyka osolíme, opepříme a dáme stranou.

  • 5

    Nádobu na terinu si vymažeme olejem a vyložíme ji pečícím papírem, na který vložíme 1/2 paštiky z úhoře. Na ni poklademe 2 plátky mořského jazyka, na něj rozložíme špenát s bylinkami, který pak zakryjeme 2 plátky mořského jazyka a na něj navrstvíme druhou polovinu rybí paštiky.

  • 6

    Nádobu uzavřeme, vložíme do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 1 hodinu při 160 °C.

  • 7

    Terinu z úhoře necháme chvíli zchladit, pak ji vyklopíme na mísu a před servírováním nakrájíme porce a podáváme s plátky citronu.

  • 8

Komentáře k receptu